Bericht

Dus jij spreekt de hele dag mensen? Wat vermoeiend… | Recruiter Esther aan het woord

Vorig jaar studeerde ik af van de opleiding HRM en werkte ik als verzuimadviseur. Ik had het er ontzettend naar mijn zin maar al gauw kwam het besef ‘is dit wat ik wil de komende tijd?’ Ik was 25 en vond het toch een dingetje om al zo snel zo gespecialiseerd te werken. Stiekem begon het wat te kriebelen en rond deze tijd kwam Masters op mijn pad. Ik had wat overtuiging nodig maar na wikken en wegen maakte ik de weloverwogen keuze om een nieuw avontuur aan te gaan.

Voor ik het wist zat ik met de salesmanagers rond de tafel en vroegen ze me: ‘Zo Esther, wat zou je willen voor je eerste opdracht?’. ‘Alles behalve recruitment!’, was mijn antwoord. De hele dag mensen spreken leek mij zo saai. Inmiddels zit ik bij mijn tweede opdracht en werk ik als recruiter. Het kan gek lopen. 

Employer branding
Ik ben er ook achter dat recruitment meer is dan alleen mensen werven en spreken. Als recruiter houd ik me namelijk ook bezig met een stukje employer branding, ben ik verantwoordelijk voor een aantal projecten en werk ik aan de toekomstvisie van de organisatie op het gebied van recruitment. 

Kandidaten hebben veel keuze
Daarnaast denk ik dat het voor alle recruiters belangrijk is om een eigen draai te geven aan het werk. Een kreet die je tegenwoordig vaak voorbij hoort komen is bijvoorbeeld: ‘Tegenwoordig solliciteer je als bedrijf bij de kandidaat in plaats van andersom.’ Deels waar. Kandidaten hebben nou eenmaal iets meer keuze tegenwoordig. Maar hoort dat niet altijd zo te zijn? Al zou je als recruiter 100 kandidaten krijgen op één functie; betekent dat dan dat je de kandidaat kiest die zichzelf het beste verkoopt? 

Ik focus mij in een gesprek dus o.a. op: waarom deze organisatie, waarom deze functie, wat spreekt je dan zo aan? Wat iemand allemaal kan geloof ik in die zin allemaal wel.

Precies in de roos
Als recruiter steek ik de gesprekken daarom ook iets anders in. Ik focus mij in een gesprek dus o.a. op: waarom deze organisatie, waarom deze functie, wat spreekt je dan zo aan? Wat iemand allemaal kan geloof ik in die zin allemaal wel. De fit tussen een organisatie en een kandidaat zou voorop moeten staan. Een cv is wat mij betreft dan ook vaak meer een formaliteit. Dat maakt dat ik af en toe een enorme misser kan maken maar ook dat ik soms precies in de roos schiet.  

De ideale baan
Een van de vragen die ik ook stel om te kijken wat de verwachtingen zijn is: ‘hoe ziet jou ideale baan eruit?’. Meestal gaan kandidaten hierom glimlachen, maar stiekem is zo’n vraag een stuk belangrijker dan je denkt. Namelijk; is de functie waar je op solliciteert je droombaan of is dit een tussenstop? Word je gelukkig van het werk of denk je na een korte periode al ‘dit is niks voor mij’? 

Uitdagend en leerzaam
Als recruiter heb je de volledige vrijheid om mensen te werven op je eigen manier. Het fijne van een detacheer functie is dat je ervoor kunt zorgen dat organisaties op een andere manier naar processen en de inrichting daarvan gaan kijken. De ondersteuning die ik daarbij krijg vanuit Masters is heel fijn. Wanneer ik ergens in vastloop of advies nodig heb is er altijd iemand beschikbaar. Dat maakt het werken via Masters uitdagend en leerzaam. Je ontwikkelt jezelf op korte termijn niet alleen op werkgebied maar ook als persoon. Ik kom in aanraking met alle facetten binnen het HR werkveld waardoor ik straks goed weet wat ik wel en niet wil.

 

Dit is een blog van:

Esther Beeuwkes
Recruiter via Masters in HR

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het!

Adresgegevens

Masters in HR B.V.

Schiekade 45
3033 BC Rotterdam
Tel: 088 643 2019
E-mail: info@mastersin-hr.nl

Actief op social