Bericht

Onboarding | HR-officer Kris aan het woord

Voor een onboarding hou ik altijd drie punten aan:

  1. Zorg ervoor dat de nieuwe medewerkers over de juiste materialen en kennis beschikken om het werk te doen
  2. Zorg dat ze zich welkom voelen en relaties met collega’s opbouwen;
  3. En geef nieuwe collega’s de kans de organisatie te leren kennen.

Het plan
Wat past bij onze organisatie? Hoe willen wij mensen welkom heten? Wat is voor ons belangrijk om op de eerste werkdag te delen? Waar willen we de onboardingsessie houden? En hoelang moet het duren? Belangrijke vragen om antwoord op te geven. Na deze inventarisatie kon ik aan de slag met het vormgeven van de onboarding.

Geen lange zit
Vervolgens maak ik een presentatie. Niet te lang over nadenken, gewoon beginnen met een programma. Dan komen de ideeën vanzelf. Ik vond het belangrijk dat collega’s de onboardingsdag met een positief gevoel verlieten. Veel interactie vond ik daarom belangrijk. Het moest zeker geen lange zit worden waarbij alleen informatie gezonden zou worden. Kennismakingsspellen, samen lunchen en managers uitnodigen die vertellen over de organisatie. 

Niet nadenken, maar doen
Na een eerste opzet heb ik het programma bij mijn team gepitcht om feedback en tips op te halen. Ik heb hier en daar nog wat aanpassingen gedaan en onderdelen toegevoegd. En dan is het tijd voor de onboarding! En dan sta je daar opeens voor een grote groep. Beetje zenuwachtig. Niet nadenken, maar doen. Maar wat is het toch leuk! Interactie met nieuwe medewerkers en het is ook nog eens gezellig. 

Goede feedback!
Aan het einde van de sessie heb ik de groep om feedback gevraagd en uitgelegd dat dit de eerste sessie was voor dit bedrijf en we graag constant willen verbeteren. Dat werd erg gewaardeerd door de groep en ik heb veel complimenten gekregen over de fijne sfeer en gezelligheid tijdens de onboarding. 

 

Dit is een blog van:

Kris van der Dussen
HR-adviseur via Masters in HR

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het!

Adresgegevens

Masters in HR B.V.

Schiekade 45
3033 BC Rotterdam
Tel: 088 643 2019
E-mail: info@mastersin-hr.nl

Actief op social